Kefir is een vrij zure drank waar je even aan moet wennen. Maar na de eerste paar keer ga je het vanzelf heerlijk vinden. Zeker als je merkt wat het in je darmen allemaal voor jouw gezondheid doet. Je darmen worden tegenwoordig vaak het tweede brein genoemd en kefir bevat de juiste bacteriën die zorgen voor een optimale darmflora. Het wordt gemaakt van kefirkorrels en volle, halfvolle of magere melk of water. Zodra je de korreels aan de melk toevoegt gaat de kefirkorrels fermenteren. Dat wil zeggen: de in de melk (lactose) of water aanwezig suikers (aan het water toevoegen in de vorm van vijgen of dadels) worden op kamertemperatuur opgegeten door de korrels met een zure drank vol met gezonde bacteriën als resultaat. Door het drinken van de kefir krijg je deze bacteriën gelijk binnen. Als je het met melk maakt krijg je een zure yoghurtdrank. Als je het met water maakt lijkt de smaak op het drankje Rivella light van de bekende reclame. Als je voor de melk variant gaat en lactose intolerant bent en normaal geen melk drinkt kan je kefir goed verdragen. De lactose is tijdens het fermentatieproces al omgezet in melkzuur. Je krijgt dan dus wel het goede van melk binnen zoals vitamine B.
Hoe maak je kefir zelf? In het onderstaande fotoserie zie je hoe je het eenvoudig zelf maakt.