Sportief wandelen

De Griekse arts Hippocrates zei het ruim 2000 jaar geleden al: wandelen is het beste medicijn. Van gewicht tot geheugen en van hart tot humeur. Vijf redenen om vanaf nu regelmatig de wandelschoenen aan te trekken.

Goed voor je lijf
Voor je lichaam is wandelen zo ongeveer de beste workout. Door te wandelen versterk je spieren en botten en dat vermindert de kans op botontkalking. Wandelen helpt ook je kraakbeen op te bouwen, waardoor je soepeler kunt (blijven) bewegen. Elke dag dertig minuten wandelen verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat je door te wandelen de kans op hartaandoeningen met 9,3 procent vermindert. Voor beginners is langzaam opbouwen aan te raden. Via www.40days.nl kan je onder deskundige begeleiding wekelijks meedoen aan diverse wandeltrainingen in Rotterdam.

Goed voor je geest
Wandelen is een bewezen medicijn tegen stress en depressieve gevoelens. Angstoornissen nemen zelfs met ongeveer de helft af. Ook vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent door met vast regelmaat een stevige wandeling te maken. Kortom: iedereen die wandelt is opgewekter, heeft een beter functionerend geheugen  en heel belangrijk: wie wandelt slaapt beter. Je valt makkelijker in slaap én je slaapt dieper, waardoor je beter uitgerust wakker wordt.

Goed voor je creativiteit
Alle grote denkers waren fan van wandelen. Zo zei Albert Einstein al dat ‘je benen de wielen van je creativiteit’ zijn. En filosoof Friedrich Nietzsche stelde dat ‘alle grote denkbeelden tijdens het wandelen ontstaan’. Het verband tussen wandelen en creativiteit is ook wetenschappelijk bewezen. Zo bleek in 2010 uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois. Drie keer per week 40 minuten wandelen in een rustig tempo verbetert de verbindingen tussen belangrijke hersendelen.

Goed voor je seksleven
Een ander wetenschappelijk bewezen effect van regelmatig wandelen is dat het je seksleven kan verbeteren. Door (licht) te sporten maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Voor je libido zijn dat natuurlijk testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen. Daarnaast wordt je algehele doorbloeding beter door te sporten (dus ook die in de geslachtsorganen). Met een flinke stoeipartij tussen de lakens verbrand je trouwens minimaal net zoveel calorieën als tijdens een uurtje wandelen.

Goed voor je portemonnee
Tot slot is wandelen een stuk voordeliger dan een abonnement op de sportschool. Sterker nog: wandelen kost niets. Qua outfit kun je het zo professioneel aanpakken als je wilt, maar je kunt ook gewoon iets uit de kast trekken dat comfortabel zit. Het enig dat je echt wel nodig hebt is een paar stevige wandelschoenen. (Bron: nu.nl)