Bewegen met COPD

Is bewegen met COPD mogelijk?

Het verhaal van Hans laat goed zien dat bewegen met COPD zeer goed mogelijk is.

Ik ben helaas al vroeg in mijn jeugd gaan roken, eerst drum tabak en later filter sigaretten. Indertijd wisten wij niet beter en werden sigaretten op een verjaardag zelfs op tafel gezet voor de gasten. Hiernaast heb ik ook nog eens vaak in stoffige omgevingen gewerkt, zoals de groenten veilingen met daarin op benzine rijdende heftrucks en vrachtwagens.In de metaal als constructie bankwerker werkend in niet geventileerde  ruimtes waar gelast werd en metaal geslepen werd. Later ben ik in de bouw terecht gekomen en van een stofmasker hadden wij nooit gehoord. Als metselaar met het maken van specie en cement, als tegelzetter met het aanmaken van tegellijm. Later met de verbouwingen in het algemeen was het ook stofhappen. Dus mijn werkleven was zeker stoffig te noemen. Pas op latere leeftijd, met het tennisspel,  bemerkte ik enige beperking met de ademhaling. Ik heb vele pogingen gedaan om te stoppen met roken om mijn ademhaling te verbeteren.

Uiteindelijk lukte mij dit pas toe ik ook stopte met alcohol en op dieet ging. Ook ben ik gaan trainen eerst zwemmen en naderhand naar de sportschool. Mijn conditie ging er niet voor uit en uiteindelijk heb ik een aantal jaren geleden een paar long testen laten doen, ik bleek astma te hebben ( mijn hele leven al ) en de derde fase van COPD. Omdat ik het mij bijna niet voor kon stellen heb ik in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en second opinion uit laten voeren.

De diagnose:

Op 06-01-2017 kreeg ik de volgende uitslag ;Astma, COPD stadium 2 en een ernstige CO-diffusie van 47 %. Ik gebruik nu 2 x p/d een inhaler met de naam Spiolto. Mijn BMI was op dat moment 23 met een gewicht van 73 KG en een lengte van !80 cm.

 

Wat nu ? Ik was al voorzichtig begonnen met het lopen op de lopende band en nadat ik begon met de training bij Evert Nekeman ( 40days.nl ) hebben we het opgevoerd naar nu ik dit schrijf, 3 ronden van 400 meter. Uiteraard ben ik dan compleet kapot maar tot mijn verbazing herstel ik wel weer erg snel, na 2 minuten gaat het wel weer. Het gaat nu zo goed dat ik binnekort aan mijn eerste Obstaclerun ga meedoen tijdens de Harbourrun. Laat mijn specialist het maar niet horen!

Nadat ik informatie in heb gewonnen over de longen in het algemeen, ben ik erachter gekomen dat er medicijnen bestaan met de naam Taxorest , het is door een Russische Professor ontwikkeld uit de taxusplant, het is een zogenoemde pep-tide een bio-regulator die de celdeling in de longen stimuleert. We gaan dus testen met de taxorest en speciale ademhalingsoefeningen (volgens de Wim Hof methode) om te kijken wat het de voordelen zijn, of het werkt, of ik vooruit gaat, dus testen in het algemeen.

Hans in actie tijdens de Harbourrun 2018!