Een gezond ontbijt

Het ontbijt

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. En toch slaan teveel mensen dit over. Geen tijd, geen honger of niets lekkers in huis dus ik koop onderweg wel iets zijn de meest gehoorde redenen voor het overslaan van het ontbijt.

En dit is zonde. Een goed ontbijt heeft de volgende voordelen:
– u krijgt direct energie;
– u vult alle voedingsstoffen direct aan na een nacht vasten;
– het is goed voor de lijn;
– u heeft minder trek in ongezonde tussendoortjes na het eten van een gezond ontbijt;

Dus indien u nu nog niet ontbijt kunt u gaan met ingang van morgenochtend, of nu direct als u net bent opgestaan, gaan oefenen om goed te ontbijten. Een bakje yoghurt van 150 a 200 ml met 30 gram muesli is al voldoende. Als u geen trek hebt in yoghurt is het eten van een banaan ook al een stap in de goede richting.

Kefir, een gezonde start van de dag

Als u een stap verder wilt gaan en uw dag met een nog gezonder ontbijt wilt beginnen kunt u van de yoghurt overstappen op de ultieme gezondheidsdrank Kefir. Kefir is hip, vaak in het nieuws en supergezond. Je kan Kefir zelf maken op melkbasis of op waterbasis als je liever geen melk drinkt.

Kefir is een vrij zure drank waar je even aan moet wennen. Maar na de eerste paar keer ga je het vanzelf heerlijk vinden. Zeker als je merkt wat het in je darmen allemaal voor jouw gezondheid doet. Je darmen worden tegenwoordig vaak het tweede brein genoemd en kefir bevat de juiste bacteriën die zorgen voor een optimale darmflora. Het wordt gemaakt van kefirkorrels en volle, halfvolle of magere melk of water. Zodra je de korreels aan de melk toevoegt gaat de kefirkorrels fermenteren. Dat wil zeggen: de in de melk (lactose) of water aanwezig suikers (aan het water toevoegen in de vorm van vijgen of dadels) worden op kamertemperatuur opgegeten door de korrels met een zure drank vol met gezonde bacteriën als resultaat. Door het drinken van de kefir krijg je deze bacteriën gelijk binnen. Als je het met melk maakt krijg je een zure yoghurtdrank. Als je het met water maakt lijkt de smaak op het drankje Rivella light van de bekende reclame. Als je voor de melk variant gaat en lactose intolerant bent en normaal geen melk drinkt kan je kefir goed verdragen. De lactose is tijdens  het fermentatieproces al omgezet in melkzuur. Je krijgt dan dus wel het goede van melk binnen zoals vitamine B.

Hoe maak je kefir zelf? In het onderstaande fotoserie zie je hoe je het eenvoudig zelf maakt.