Vasten en IF, Intermittend fasting

Je hoort en leest er de laatste tijd steeds vaker iets over op tv, internet en in tijdschriften: tijdelijk (periodiek)  vasten oftewel intermittend fasting en autofagie.

Wat is dit en hoe doe je het? En belangrijker… wat levert het op?

De Britse arts en BBC documentairemaker Michal Mosley heeft het al 5 jaar geleden aan een groot publiek duidelijk gemaakt: vasten werkt voor veel mensen om af te slanken, je fitter te voelen en gezonder te worden. Hij liet zien dat tijdelijk niet eten al deze voordelen had. Intermittend fasting heet dit in het Engels en vaak gebruikt men daarom de afkorting IF. Tijdelijk vasten betekent niet dat je minder gaat eten. Het is dus absoluut geen crashdieet. Het betekent wel dat je tijdelijk niet eet. Er zijn verschillende protocollen in omloop. Het meest populair zijn 5-2, 16-8 en 18-6. Bij 5-2 eet je 5 dagen normaal en 2 dagen ( vaak het weekend) eet je veel minder kcal dan je normaal eet. Het idee is dat je tijdens het niet of minder eten jouw overbodige vetcellen gaat aanspreken en op deze manier vet kwijtraakt, fitter en gezonder wordt. Bij de twee andere protocollen, 16-8 en 18-6 eet je gedurende 16 of 18 uur niet en eet je jouw normale aantal kcal tijdens de 8 of 6 uur dat je wel mag eten.

Op 3 oktober 2016 ontving de weteenschapper Yoshiri Ohsumi de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn ontdekking van autofagie. Autofagie, is de naam voor het zelfreinigend systeem van het lichaam waarbij binnen in de lichaamscellen oude cel-onderdelen die niet meer gebruikt worden, met name schadelijke eiwitten die daar maar een beetje ongebruikt rondzweven,  afbreken tot kleinere stukken die daarna weer opnieuw gebruikt kunnen worden.
Bovendien zorgt autofagie ervoor dat oude niet werkende celonderdelen vervangen kunnen worden waardoor de voor de cel van levensbelang zijnde telomeren veel langer meegaan en je dus jouw verouderingsproces dus uitstelt.

Wanneer begint autofagie? Zodra je 12 tot 24 uur niet eet en dus vast, starten de neurobeschermende en immuun-regeneratieve eigenschappen al. Met na drie dagen vasten het grootste effect.

We zien allemaal weleens iemand die er veel ouder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Een belangrijke reden hiervan is het voortdurende snackgedrag, grazen, van veel mensen. Er is de hele dag eten en energierijke drank aanwezig waardoor de meeste mensen tegenwoordig juist het tegenovergestelde van vasten doen. Ze over-eten zich de hele dag met alle gevolgen. Diabetes,hart-en vaatziekten en obesitas.

Hoe werkt autofagie precies? Tijdens het tijdelijk niet eten worden oude onderdelen van de cel, die de cel toch al niet meer gebruikt, in het lysosoom ( de werkplaats van de cel) afgebroken door speciale enzymen waardoor deze afgebroken celdelen opnieuw gebruikt kunnen worden en dus eigenlijk weer jong zijn. De positieve gevolgen van dit hele proces zijn: langere levensduur, afslanken, minder ontstekingen, verbeterde werking van het immuunsysteem, beter kunnen nadenken, verhoogde energielevering binnen de cel en dus verbeterde fitheid en een verbeterde gezondheid.

Vasten, IF en autofagie is hiermee een goedkope en eenvoudige manier om gezond, fitter en jonger te worden en bovendien een alternatief voor medicatie en zonder bijwerkingen.

Door te vasten reinig je dus zelf je hele lichaam en zorg je dat automatisch alle ongezonde celdelen worden verwijderd en er zo plaats komt voor nieuwe gezonde celonderdelen waardoor deze weer optimaal gaan werken.
Je hoort bovendien dat wetenschappers misschien de komende jaren wel eens zouden kunnen ontdekken dat alle oude, niet meer werkende onderdelen binnen een cel, weleens de oorzaak zouden kunnen zijn van ouderdom en misschien zelfs wel kanker en Alzheimer. Dit laatste wordt veroorzaakt door het verkleven van een teveel aan eiwitten die de hersenen als het ware verstoppen.

We worden met zijn allen steeds ouder waardoor met name Alzheimer steeds vaker zal voorkomen. Als je dit nu eens heel eenvoudig en goedkoop zou kunnen voorkomen door regelmatig tijdelijk te vasten waardoor alle schadelijke eiwitten (proteines) worden opgeruimd. Tja, daar is door de geneesmiddelenindustrie helaas niets aan te verdienen. Ik verwacht vanuit deze hoek dus weinig positieve berichtgeving.

Hoe kan je vasten het beste doen?

De eenvoudigste manier is IF (intermittend fasting), dus tijdelijk vasten. Je kan kiezen om iedere dag tussen 10:00 en 18:00 uur alles te eten dat je normaal gedurende de hele dag zou eten. Daarna eet je vanaf 18:00 tot 10:00 uur de volgende ochtend niets meer. Je mag wel water, thee en koffie drinken( zonder melk).

Maar je kan het ook eerst eens een dagje per week uitproberen en dan twee dagen per week en uitbouwen tot 5-7 dagen per week.  Ik heb het zelf weleens drie maanden volgehouden. Mijn opbrengsten waren: veel lager vetpercentage, lager gewicht en vooral veel meer energie de hele dag. Dus wacht niet op de wetenschappers en probeer het eens zelf uit. Mocht je gezondheid niet helemaal optimaal zijn op het moment dan is het raadzaam om voordat je met vasten begint eerst even te overleggen met je huisarts. Gelukkiger zijn zij tegenwoordig steeds beter op de hoogte.

Je mag dit artikel altijd delen met mensen waarvan jij denkt dat zij wel wat aan deze informatie hebben. Of natuurlijk eens mee komen doen met de trainingen of workshops van fit55up.nl bij jou in de buurt.